Be Touched Haarlem
Ouder & Kind

Bewust het wonder ervaren van zwanger zijn

Steeds meer volwassenen ontdekken de weldadige werking van massage. Minder bekend is dat massage ook weldadig is voor zwangere vrouwen, baby’s, peuters en kinderen. Massagepraktijk Be Touched is gespecialiseerd in massage voor moeder en kind en biedt op dit terrein verschillende vormen van massage aan. 

Zwangerschapsmassage

Bewust het wonder ervaren van zwanger zijn

 

Het is een grote belevenis om zwanger te zijn. Een massage is een fijne manier om stil te staan bij dit bijzondere moment in je leven. Hoe voelt het en wat betekent het voor je? Tijdens de massage kan je buik gemasseerd worden en vaak reageert de baby dan op dit contact. Hierdoor is de massage ook een moment van verbinding met je baby.

 

Naast blijdschap zijn er ook momenten waarop de zwangerschap ongemakkelijk of zelfs pijnlijk kan zijn. Massage biedt dan ondersteuning.

Bekijk hier de video

Massage ook als ondersteuning bij zwangerschapsklachten

Een zwangerschap kent echter ook momenten van ongemak en kan soms zelfs pijnlijk zijn. Dat is normaal. Door de zwangerschap verlopen alle lichaamsprocessen trager. Massage stimuleert de doorbloeding en door deze stimulerende werking is het mogelijk dat de darmwerking geactiveerd wordt, vochtophoping in het gezicht, de armen en benen verminderen, spataderen minder kans hebben te ontstaan en er meer energie ontstaat. Ook kunnen onrustige en zware benen verdwijnen en waarschijnlijk slaap je na de massage heerlijk.

Zwangere vrouwen hebben meer behoefte aan rust. Het kan lastig zijn om rustmomenten in te bouwen, vooral voor vrouwen die werken. Te weinig rust en teveel werkdruk leiden tot de aanmaak van stresshormonen. Een zwangerschapsmassage kan dan een heerlijk moment voor jezelf zijn. Bovendien stimuleren de aanrakingen tijdens de massage de aanmaak van oxytocine, het feel good hormoon.

 

De massage wordt aangepast aan de specifieke wensen van de aanstaande moeder en aan de fase waarin de zwangerschap zich bevindt.

Zwangerschapsmassage wordt gegeven op een tafel met uitsparingen voor de buik en borsten, zodat de massage de hele zwangerschap in buikligging gegeven kan worden.

Shantala babymassage

Een fijne en gezonde start voor jou en je baby

Babymassage is geen ingewikkelde techniek, het is een fijne manier om in rust en met aandacht contact te maken met je baby. De aanraking en de aandacht geven de baby een geruststelling dat hij niet alleen is en vormen een bevestiging van zijn bestaan en eigenwaarde. Jouw vertrouwde geur en stem zijn immers heel dichtbij. Het is ook een prima manier om je baby nog beter te leren kennen en het versterkt jullie band met elkaar. 

 

De tastzin van een baby ligt in de huid. Dit is het grootste en meest gevoelige orgaan. Baby’s zijn in staat om via de tastzin enorme hoeveelheden signalen op te vangen en te verwerken. Lichamelijk contact is daarom belangrijk voor de emotionele, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby.

 

Vooral de eerste maanden zijn heel geschikt voor babymassage: je baby ligt nog stil en vindt het heerlijk om gekoesterd en aangeraakt te worden.

Zo groeit je baby op in een omgeving van vertrouwen en genegenheid. Hierdoor geef je hem de gelegenheid om vol zelfvertrouwen op te groeien.

Bekijk hier de video

Positieve effecten van babymassage

  • Verbetering van het slaapgedrag

  • Vermindering van darmkrampjes

  • Verhoging van de weerstand tegen ziektes

  • Bevordering van de emotionele, lichamelijke en emotionele ontwikkeling van je baby

Cursus Shantala babymassage

Massagepraktijk Be Touched verzorgt de cursus Shantala babymassage.

 

Wat leer je in de cursus?

In deze cursus leer je volgens de Shantala-methode grepen om het buikje, de armpjes, beentjes, rug en het gezichtje van je baby te masseren. Dit geeft ontspanning, zowel voor jou als voor je baby.

 

Verder is er aandacht voor:

  • Kleine yoga-oefeningen

  • Spelen op een strandbal

  • ‘Badderen’ in een tummytub

In ontwikkeling:

Peutermassage: spelend het contact vergroten tussen ouder en peuter
Massage voor en door kinderen: (ik) voel wat ik bedoel

Lesprogramma voor het basisonderwijs: ook als verjaardagsactiviteit te gebruiken

Heerlijk ontspannen contact maken met je kindje